



# **TLC 2023** 21 and 22 November

# PROGRAMME



# **ASSESSMENT ENTANGLED:**

Reimagining assessment for excellence, transformation and sustainability

#TLC2023

**#TLC2023** 



#### ASSESSMENT ENTANGLED:

Reimagining assessment for excellence, transformation and sustainability

The UCT Teaching and Learning Conference for 2023 focuses on the futures of assessment. The entangled challenges of historical and contemporary inequalities, moves to online learning, generative AI, and ongoing calls for improved accessibility, mental health and academic integrity demands that we gather to connect, share and envision purpose-driven, innovative, inclusive and socially just assessment practices and strategies.

## DAY ONE: TUESDAY, 21 NOVEMBER 2023

#### **Neville Alexander building - Auditorium**

08:00 - 08:30 | Registration

#### **Opening Plenary**

- 09:00 09:15 | Welcome note: Interim Vice Chancellor, Emeritus Professor Daya Reddy (15min)
- 09:20 10:05 | Opening panel: Assessment just got more complicated (45 mins)

Acting DVC: Teaching and Learning, Emeritus Prof. Linda Ronnie with A/Prof. Shannon Morreira (Humanities Deputy Dean: Undergraduate Affairs); A/Prof. Adheesh Budree (Dept. of Information Systems); Prof. Michelle Kuttel (Dept. of Computer Science); Dr Kyle Abrahams (Dept. of Chemical Engineering)

# **10:10 – 10:55** | Keynote: Holistic and authentic assessment: the need to realise the potential (45mins)

Dr Jan McArthur, Senior Lecturer in Education and Social Justice and Head of Department in the Department of Educational Research, Lancaster University, UK

#### 10:55 – 11:00 | Tributes and Housekeeping (5 mins)

#### 11:00 - 11:30 - BREAK

#TLC2023

2
Z
SI S
S Ш
$( \cap $

### DAY ONE: TUESDAY, 21 NOVEMBER 2023

	DAY ONE: IUESDAY, 21 NOVEMBER 2023			
88	AUDITORIUM	2A	STUDIO 2	LEVEL 4
	Open category/Al and Assessment	Show & Tell	Decolonial, socially just and humanistic assessments (Workshop 1)	Decolonial, socially just and humanistic assessments (Workshop 2)
Assessm University o	11:30 – 12:15	11:30 – 11:45 Assessment innovation with computerised adaptive tests: Unlocking student potential (15 mins)	11:30 – 13:30 Implementing a decolonial approach towards valid assessment (120 mins)	11:30 – 13:30 What's your blend? Making use of blended learning strategies for more effective student learning (120 min)
	Assessment in a University of the future <b>(45 mins)</b>	11:45 – 12:00 Co-creating knowing for learning: What is the educational value of ChatGPT? (15 mins)	(120 mms)	
ION 2		<b>12:00– 12:15</b> A Western Cape evaluation of the new family medicine rotation for medical interns <b>(15 mins)</b>		
SESSION 2	<b>12:15 – 13:00</b> Student perspectives on the role of AI in teaching, learning and assessment <b>(45 mins)</b>	<b>12:15 – 12:30</b> The impact of feedback in shaping competent emerging health professionals <b>(15 mins)</b>		
		12:30 – 12:45 Creating supportive environments (15mins)		
		12:45 – 13:00 Assessments supporting working students in a Public Mental Health PGDip (15 mins)		
	<b>13:00 – 13:30</b> Unlocking student success: Bridging the gap through academic	<b>13:00 – 13:15</b> Neurodiversity in a 'one-size- fits-all' curriculum <b>(15mins)</b>		
	analytics and assessment frameworks at UCT (30 mins)	13:15 – 13:30 (First-year student engagement in a quantitative literacy classroom (15mins)		
		13:30 – 14:15 - Ll	INCH	

#TLC2023



## DAY ONE: TUESDAY, 21 NOVEMBER 2023

88	AUDITORIUM	2A	STUDIO 2	LEVEL 4
	Open category/Al and Assessment	Decolonial, socially just and humanistic assessments	Decolonial, socially just and humanistic assessments (Workshop 3)	Decolonial, socially just and humanistic assessments (Workshop 4)
<b>A</b>	14:15 – 14:45 From the individual to the collective: Repositioning assessment as a social practice (30mins)	<b>14:15 – 14:45</b> Thinking about assessment as part of curriculum change: Notes from the implementation of Khanyisa Courses <b>(30 mins)</b>		
SESSION 3A	<b>15:00 – 15:45</b> Employing digital assessments in curriculum training: A bioinformatics, genomics, public health and pathogen surveillance perspective ( <b>45 mins</b> )	14:45 – 15:15 "There is always this dread when it comes to assessments": Students' perception and experiences of assessment practices (30 mins)	14:15 – 16:15 Know your course and students: DASS workshop on data analytics (120 mins)	<b>14:15 – 16:15</b> Learning for mastery at UCT ( <b>120 mins</b> )
		15:15– 15:45 Language and cross- cultural communication as an answer to decolonising the curriculum? Perspectives from students about a new Khanyisa course (30 mins)		
	15:45 – 16:15 Assessment in a South African context: Addressing inequality through assessment for student career growth (30 mins)	<b>15:45 – 16:15</b> Undergraduate students' use of Al <b>(30mins)</b>		
	AUDITORIUM	2A	STUDIO 2	LEVEL 4
SESSION 3B	<b>16:15 – 16:30</b> Common closing session hosted in venues	<b>16:15 – 16:30</b> Common closing session hosted in venues	<b>16:15 – 16:30</b> Common closing session hosted in venues	<b>16:15 – 16:30</b> Common closing session hosted in venues



### DAY TWO: WEDNESDAY, 22 NOVEMBER 2023

#### Neville Alexander building - Auditorium

**08:00 – 08:50** | **Keynote/ Provocation:** Can the Artificial and the real co-exist? A case for AI through a humanising pedagogy lens. (45mins)

**Dr Kasturi Behari-Leak** is Associate Professor in Higher Education Studies and Dean of the Centre for Higher Education Development at the University of Cape Town.

	AUDITORIUM	2A	STUDIO 2	LEVEL 4	
	Open category/Al and Assessment	Show & Tell	Decolonial, socially just and humanistic assessments (Workshop 5)	Decolonial, socially just and humanistic assessments (Workshop 6)	
SESSION 4	<b>09:00 – 09:30</b> Can a research-led curriculum address the reliance on Al-generated content? <b>(30 mins</b> )	<b>09:00 – 09:15</b> How to and how not to assess <b>(15 mins)</b>	09:00 – 11:30 Enabling accessible blended learning for equity (ENABLE) (150 mins)		
		<b>09:15 – 09:30</b> Learning with Bauhaus: Re-thinking assessments in line withthe Staatliches Bauhau s art school approach <b>(15mins)</b>			
	<b>09:30 – 10:00</b> Competency assessment of General Surgery trainees: A perspective from the global South in a CBME- naïve context <b>(30mins)</b>	9:30 – 9:45 Enhancing assessment practices in health professions education: Bridging gaps and embracing challenges (15mins)			
		<b>9:45 – 10:00</b> Blessings and lessons: Students with disabilities in the classroom <b>(15mins)</b>			
	<b>10:00 – 10:30</b> Reflections on assessment practices in a first-year interprofessional course in the Faculty of Health Sciences <b>(30 mins)</b>	<b>10:00 – 10:15</b> Higher Education for good ( <b>15mins</b> )		<b>10:00 - 11:30</b> Pedagogy, play and power: Exploring the ways in which gameplaying can be	
		<b>10:15 – 10:30</b> Generative Al based assessment to engage student's critical skills in the Humanities <b>(15 mins)</b>		used as a decolonial feminist tool in the classroom <b>(120 min)</b>	



### DAY TWO: WEDNESDAY, 22 NOVEMBER 2023

	AUDITORIUM	2A	STUDIO 2	LEVEL 4
	Open category/Al and Assessment	Decolonial, socially just and humanistic assessments	Decolonial, socially just and humanistic assessments (Workshop 5)	Decolonial, socially just and humanistic assessments (Workshop 6)
SESSION 4	<b>10:30 – 11:00</b> Enabling academic writer development through assessment practices ( <b>30mins</b> )	<b>10:30 – 11:00</b> Who and what is shaping our assessment practice? A scoping review in occupational therapy education <b>(30 mins)</b>	continued	continued
	11:00 – 11:30 Interdisciplinary teaching and assessment in palliative care: A reflection on a health sciences and social work initiative (30 mins)	<b>11:00 – 11:30</b> Early integration in primary health care settings: Reflections from a pilot study <b>(30 mins)</b>		

#### 11:30 – 12:00 - BREAK

#### Neville Alexander building - Auditorium



The growth of open textbooks at UCT and the Open textbook award (30mins)

Open textbook award recipient

Distinguished teaching awards recipients

DVC closing comments & Evaluation (60 mins)